222

  • ΕΡΓΟΣΕ
  • Ολύμπια Οδός
  • Διάβρωση ακτών
  • Σχέδιο πόλεως
  • Αποχετευτικό Αιγιαλείας
  • Αρχαίο θέατρο Αιγείρας 1
  • Αρχαίο θέατρο Αιγείρας 2
  • Αρθρογραφία
  • Βιολογικός Ακράτας
  • Αποχετευτικό
  • ΣΧΟΑΠ Αιγείρας...
  • Θολοπόταμος...
  • 17η Επαρχιακή οδός
  • Γυμνάσιο Αιγείρας
  • Δημοτικό Σχ. Αιγείρας
  • XYTA «Αίγειρας»...
  • 26 - 8 -2011 Μοναδικές στιγμές στο θέατρο αρχαίας Αιγείρας

    Ήταν πράγματι μια ιστορική στιγμή, που θα αποτελέσει ορό­σημο για την αναστήλωση και ανάδειξη του ση­μα­ντι­κότερου αρχαιο­λογικού χώρου της Αιγιαλείας…
    Το έναυσμα για την εκδήλωση, που συν­- δι­οργάνωσε ο Δήμος Αιγιαλείας με την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστο­ρι­κών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συ­νεργασία με τους τοπικούς φορείς, έδωσε η έναρξη των εργασιών ανάδειξης και βελτίωσης της επισκεψιμότητας του χώρου με ποσό 470 χιλ. Ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΣΤ΄ Εφορεία. Ήταν πράγματι μια ιστορική στιγμή, που θα αποτελέσει ορό­σημο για την αναστήλωση και ανάδειξη του ση­μα­ντι­κότερου αρχαιο­λογικού χώρου της Αιγιαλείας… Το έναυσμα για την εκδήλωση, που συν­- δι­οργάνωσε ο Δήμος Αιγιαλείας με την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστο­ρι­κών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συ­νεργασία με τους τοπικούς φορείς, έδωσε η έναρξη των εργασιών ανάδειξης και βελτίωσης της επισκεψιμότητας του χώρου με ποσό 470 χιλ. Ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΣΤ΄ Εφορεία.


    Ήταν πράγματι μια ιστορική στιγμή, που θα αποτελέσει ορό­σημο για την αναστήλωση και ανάδειξη του ση­μα­ντι­κότερου αρχαιο­λογικού χώρου της Αιγιαλείας…
    Το έναυσμα για την εκδήλωση, που συν­- δι­οργάνωσε ο Δήμος Αιγιαλείας με την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστο­ρι­κών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συ­νεργασία με τους τοπικούς φορείς, έδωσε η έναρξη των εργασιών ανάδειξης και βελτίωσης της επισκεψιμότητας του χώρου με ποσό 470 χιλ. Ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΣΤ΄ Εφορεία.
    Άρτια η οργάνωση της εκδήλωσης, το πρώτο μέρος τής οποίας περιελάβανε ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο. Για πρώτη φορά, ίσως τόσο μεγάλο πλήθος επισκεπτών έφτασε με λεωφορεία στον αρχαιολογικό χώρο, όπου οι πλέον ειδικοί έδωσαν μια πληρέστατη εικόνα τής ιστορίας τού χώρου. Σημαντικότατα τα όσα είπαν ο κ. Βόρδος, ο κ. Ladstaetter, και η κα Γάτση, ενώ αεικίνητος παρατηρητής των πάντων ήταν ο Πρόεδρος του Διαζωματος και η ψυχή των Ελληνικών αρχαίων Θεάτρων κ. Σταύρος Μπένος.  
    Όλα αυτά, σε τελική ανάλυση, ήταν ο προάγγελος όλων εκείνων που θα επακολουθήσουν όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και ανοίξουν οι "πύλες" του χώρου τής Αρχαίας Αιγείρας στο κοινό. Ένα στοίχημα που είναι πλέον βέβαιο ότι θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2013.
    "η παράσταση δεν τελείωσε ποτέ…"
    Σούρουπο, άρχισαν να αποχωρούν όλοι από το σιωπηλό για αιώνες θέατρο. Επόμενος σταθμός η πλατεία των Αιγών στο Λαμπινό. Ήρθαν όλοι εκεί κι ακόμα περισσότεροι…
    Η Αννη και η Σοφία δικαίωσαν τον τίτλο τής εκδήλωσης και καθήλωσαν το κοινό από την πρώτη στιγμή με μια πολύωρη μουσική πανδαισία κάνοντας όλους να αισθανθούν ότι πράγματι "η παράσταση δεν τελείωσε ποτέ…"

    Η ανακοίνωση του Δήμου Αιγιαλείας για την εκδήλωση 
    Πέτυχε απόλυτα ο στόχος της εκδήλωσης για το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, η οποία  πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη Παρασκευή και διοργανώθηκε  από το Δήμο Αιγιαλείας και τη Στ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, να γνωρίσουν οι κάτοικοι της περιοχής - και όχι μόνο - ένα σημαντικό μνημείο πολιτισμού και να ευαισθητοποιηθούν για τη μεγάλη του αξία.
    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ξεπέρασαν τους 500, οι οποίοι στην αρχή επισκέφθηκαν το Αρχαίο Θέατρο και  ξεναγηθήκαν από τον Αρχαιολόγο κ. Ανδρέα Βόρδο και στη συνέχεια στην Πλατεία Αιγών (οικισμός Λαμπινού) παρακολούθησαν τη συναυλία «Η παράσταση δεν τελείωσε ποτέ…» με την ερμηνεύτρια Αννη Ονουφρίου και την εξαιρετική συνθέτρια Σοφία Καμαγιάννη στο πιάνο.   Η Αννη και η Σοφία προσέφεραν στιγμές μουσικής πανδαισίας στο κοινό που τις  καταχειροκρότησε, σιγοτραγουδώντας μαζί τους τραγούδια σπουδαίων  συνθετών που έχουν γράψει εξίσου σπουδαίοι στιχουργοί και ποιητές μας για θεατρικές παραστάσεις.  Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία των Αιγών δημιουργήθηκε κατά γενική ομολογία μια  πραγματικά ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην οποία συμμετείχαν ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για τα Αρχαία Θέατρα «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Georg Ladstaetter, η κ.  Μαρία Κυριακοπούλου βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας ο κ. Δημήτρης Δουγένης περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας,  οι πρώην δήμαρχοι Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς και Διακοπτού Τάκης Βασιλείου, η κ. Λέτα Κουτσοχέρα, μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη Κουτσοχερα, τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, επ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και κ. Γιάννη Μπούτος, ο κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, οι αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας Λεωνίδας Μαυρουδής, Θανάσης Παναγόπουλος, . Βασίλης Φιλιππόπουλος, Β. Ανδρουτσόπουλος, αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Αιγιαλείας Κώστας Κλάγκος, ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος και ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς.
    Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος έδωσε το ‘παρών’ στο αρχαίο θέατρο και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τη ξενάγηση, ενώ   η κ Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, απέστειλε μήνυμα
    Από την πλευρά των διοργανωτών τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν η Προϊσταμένη της Στ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Γάτση και  η κ. Βασιλική Ψυχράμη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αιγιαλείας. Στις σύντομες ομιλίες τους τόσο η κ. Γάτση όσο και η κ Ψυχράμη τόνισαν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εκδηλώσεων, ώστε το θέατρο να αποτελέσει μοχλό πολιτιστικής και ορθολογικής  τουριστικής ανάπτυξης της Αιγιαλείας. Επιπλέον η κ. Ψυχράμη εξέφρασε την ευχή του χρόνου να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον ειδυλλιακό  χώρο του θέατρου, κάτι που στην παρούσα φάση δεν ήταν εφικτό λόγω των εργασιών συντήρησης που αυτό το διάστημα εκτελούνται εντός του θεάτρου, μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.  Τέλος  η κ. Ψυχράμη ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και συγκεκριμένα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρας και τον πρόεδρό του κ. Π. Πίμπα, το Φιλοπροοδευτικό και Εκπολιτιστικό Όμιλο Βλοβοκάς «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και τον πρόεδρο του κ. Χαρ. Σκυλογιάννη και την τοπική κονότητα Αιγών και τον πρόεδρό της κ, Αντώνη Γκέκα, το χορηγό επικοινωνίας ΕΡΑ ΠΑΤΡΑΣ, την COCA COLA 3E για τα αναψυκτικά και τα νερά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας τον κ. Γιάννη Παναγιωτόπουλο για το Αρφαρέικο κρασί, το Αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, τον κ. Βασίλη Μανουηλίδη για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης και όλα τα Αχαϊκά Μ.Μ.Ε.


    Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

    ανατολικα του κριου

    ανατολικα του κριου
    Στα όρια της Αιγείρας δεν λειτουργεί κανένας ΧΥΤΑ.- Το «πρόβλημα», φυσικά, δεν είναι τωρινό... Περί τα μέσα της δεκαετίας τού 1990, ξεκίνησαν οι διεργασίες μέσω του Συμβουλίου Περιοχής για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή ΚΑΚΗ ΧΟΥΝΗ Αμπελοκήπων της κοινότητας Χρυσαμπέλων. Κατόπιν ήρθε ο «Καποδίστριας» και στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον της Αχαΐας, άρχισε ο συντονισμός του μεγαλόπνοου(!) προγράμματος «διαχείρισης απορριμμάτων»… Τέσσερις ΧΥΤΑ στην Αχαΐα… Κακή Χούνη, Παπανικολού, Ξερόλακα, Φλόκα. Μα που είναι αυτές οι περιοχές, θα αναρωτηθεί κάποιος. Μόνο στην Κακή Χούνη γνωρίζω ότι είναι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας… Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί σε αυτό, είναι ότι η τότε Δημοτική αρχή θεώρησε ότι η ονομασία «ΧΥΤΑ Αιγείρας» θα είναι ένα ισχυρό "brand name" για την αναγνωρισιμότητα της περιοχής – ισχυρότερο ίσως και από αυτό του Αρχαίου θεάτρου Αιγείρας...! Φυσικά, κανείς άλλος στην Αχαΐα, δεν ακολούθησε το σκεπτικό αυτό, αφού η Παπανικολού δεν ονομάστηκε ΧΥΤΑ Συμπολιτείας (Ροδοδάφνης), η Ξερόλακα δεν ονομάστηκε ΧΥΤΑ Πατρών, του Φλόκα δεν ονομάστηκε ΧΥΤΑ Ωλενίας, ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν ονομάστηκε ΧΥΤΑ Αθηνών κλπ κλπ...11 ΜΑΪΟΥ 2017

    νεο